Hulp
Dit gaat vooral over wat je kunt doen als je een vermoeden hebt dat iemand in je omgeving een eetstoornis heeft.
Het belangrijkste is dat je er met diegene over praat. Bied je hulp aan en zeg dat je er voor diegene bent. Word niet boos op die persoon, want het is een psychische ziekte waar ze zelf amper iets aan kunnen doen. Ga samen naar een vertrouwenspersoon of licht de ouders in. Zij kunnen hem of haar meestal beter helpen dan dat jij kan. Probeer je vriend(in) aan te sporen professionele hulp te zoeken, want hoe langer iemand een eetstoornis heeft, hoe moeilijker je er vanaf komt. Er zijn verschillende behandelingen om van een eetstoornis af te komen, een dokter zal kunnen bepalen welke het beste zal werken per persoon.
Wat je vooral niet moet doen en zeggen
- Beschuldig iemand niet. 'Je moet gewoon eten' of ' Je gedraagt je onverantwoordelijk'. Zeg in plaats daarvan 'Ik maak me zorgen, omdat je steeds minder eet.' Daardoor zal de persoon zich minder aangevallen voelen en eerder luisteren naar wat je te zeggen hebt.
- Zeggen dat er een simpele oplossing is zoals: 'Als je nu gewoon stopt, komt het allemaal wel weer goed.' Zo gemakkelijk is het niet. Ooit iemand tegen een roker horen zeggen: 'Als je nu gewoon stopt, komt alles wel weer goed.' Zij zullen ook niet van het ene op het andere moment kunnen stoppen
- Boos worden op diegene
- Een ultimatum stellen. Geef hem/haar zoveel tijd als hij/zij nodig heeft
Op deze 3 sites staan zoekmachines voor hulpverleners per provincie of per soort hulpverlener waar je gebruik van zou kunnen maken.
Maak jouw eigen website met JouwWeb